Newsletter

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Cosul este gol.
Alte pagini
Activity

Informatii Utile

Beneficiile ceaiurilor in viata de zi cu zi

Ceaiul este a doua cea mai consumata bautura in lume, depasit fiind doar de lichidul absolut necesar vietii - apa. Este totodata, o componenta importanta a vietii sociale in multe tari al lumii. Asta a facut ca ceaiul sa fie cea mai populara bautura pentru o multime de oameni, din diferite tari.

Este considerat un medicament natural deosebit de benefic organismului. In ultima vreme ceaiul si proprietatile sale santogene au atras atentia lumii intregi. Efectele sale curative sunt cunoscute de multe vreme in culturi precum cea japoneza, chineza, indiana si engleza, iar bautorii de ceai redescopera de fiecare data beneficiile protectoare si revitalizante ale acesta bauturi stravechi. Nu-i de mirare ca japonezii si chinezii au printre cele mai mari sperante de viata din lume.

Ceaiul este preparat din frunze, muguri si lastari tineri ale diferitelor soiuri de camellia sinensis. Cele mai populare tipuri de ceai sunt:

- ceaiul verde
- ceaiul negru;
- ceaiul rosu

In functie de gradul de procesare a frunzelor de camellia sinensis rezulta ceai verde, negru sau rosu. Ceaiul verde este cel mai putin procesat, frunzele sunt uscate prin expunere la aburi, o metodă tradiţională japoneză, sau prin gătire uscată in tigaie, metoda tradiţională chinezească. Ceaiul este procesat in maximum două zile după culegere. Pentru ceaiurile negru si rosu, frunzele sunt partial uscate, maruntite sifermentate. Timpul de fermentare, care cauzeaza innegrirea frunzelor, decide daca ceaiul va fi negru sau rosu.

Cum contribuie ceaiul la sanatatea organismului:

Cercetari recente au aratat ca orice specialitatea de ceai derivat din camellia sinensis are proprietati anticancerigene. Frunzele aceste plante contin o serie de substante chimice numite polifenoli care ii confera ceaiului mult laudatele proprietati antioxidante.

Polifenolii din ceai contribuie la:

- protejarea celulelor de stresul oxidativ; radicalii liberi de oxigen se formeaza in permaneneta in organism si pot leza celulele daca nu sunt neutralizati;
- preventia coagularii si mentinerea fluiditatii sangelui si implicit preventia unor afectiuni precum trombozele, infarctele, accidentele vasculare cerebrale;

mentinerea unor nivele scazute de colesterol;
- neutralizarea enzimelor care contribuie la cresterea tumorilor;
- stimularea sistemului imunitar;

Ceaiul mai contine fluoruri, nu are calorii si doar jumatate din cantitatea de cafeina a unei cani de cafea. Nu s-a studiat inca daca ceaiul decafeinizat are acelasi nivel de polifenoli si deci aceleasi beneficii ca si ceaiul obisnuit.

Theanina, un aminoacid intalnit numai in ceai, vitaminele, mineralele si metixantinele pe care le mai contine acesta, sunt compusi foarte importanti pentru efectele benefice ale acestei bauturi. Datorita lor ceaiul lupta impotria agentilor mutageni, intarzie procesele de imbatranire, mentine tensiunea arteriala in limite normale, creste rezistenta la infectii, imbunatateste functionarea aparatului digestiv si renal.

Un consum zilnic de ceai asigura un aport important de vitamine precum: B1, B2, B6, acid folic. De asemenea, frunzele de ceai contin tanin, aminoacizi, glucide si uleiuri volatile. Ceaiul poate inlocui cu succes cafeaua, fiind un foarte bun stimulent intelectual si fizic. Nu ezita sa bei 2 - 4 cesti de ceai in fiecare zi pentru a beneficia de efectele sale curative si profilactice asupra multor afectiuni.

- ce inseamna condimente bio, fair trade si cele din alimentara de la colt, cu beneficiile/neajunsuri

Un aliment este organic daca nu contine urme de pesticide sau conservanti, lucru care il face sa fie mult mai sanatos. Alimentele neprocesate si naturale sunt din ce in ce mai cautate de consumatori. Mai mult, pentru a nu exista incurcaturi, s-au stabilit reguli clare pe care trebuie sa le respecte toate alimentele de acest tip.

 Agricultura organica:

 - interzice folosirea ingineriei genetice;
- interzice folosirea iradierii pentru conservarea alimentelor;
- interzice folosirea ingrasamintelor artificiale.

Alimentele etichetate ca fiind ''organice'' sunt:

 - cultivate in sol netratat cu substante sau ingrasamant chimic de cel putin trei ani;

 - contin cel putin 70% ingrediente organice;

Agricultura organica incurajeaza protejarea si conservarea solului si a apei si contribuie la reducerea poluarii.

In alimentele organice este permisa si existenta pesticidelor, dar numai daca acestea se afla la un nivel foarte scazut, sub 5%. 

 Alimentele organice versus alimentele conventionale 

 Daca va hotarati sa cumparati alimente organice, trebuie sa stiti ca acestea sunt mai scumpe la pret decat cele obisnuite, deoarece cultivarea si recoltatea lor presupun existenta unui spatiu mai extins si o munca intensiva. In ultimul timp au aparut cercetari care arata ca alimentele organice sunt mult mai bune decat cele conventionale, atat din punctul de vedere al gustului, cat si al calitatii.

 Desigur, exista si ''cercetari'' care nu arata aceleasi rezultate. Un exemplu in acest sens este un raport publicat in 2003 de Great Britain's Food Standards Agency, conform caruia nu exista niciun fel de dovada stiintifica conform careia alimentele organice ar fi mai sanatoase sau mai hranitoare decat cele obisnuite.

 Realitatea este insa alta; am auzit cu totii povestile prietenilor veniti din strainatate, care de abia asteptau sa se intoarca in tara si sa guste o leguma crescuta in curtea bunicii sau la tara, la parinti.

 Gustul este alterat aproape de tot la alimentele tratate cu substante chimice, lucru pe care de altfel il putem observa si la noi in ultimul timp. In ceea ce priveste calitatea si rolul alimentelor organice pentru sanatate, nu trebuie decat sa ne gandim la cate substante, aditivi sau urme de pesticide contin celelalte si alegerea nu va mai fi grea.

Fair Trade 

este o miscare sociala care vizeaza piata de desfacere, avand ca scop sprijinirea producatorilor din tarile in curs de dezvoltare si promovarea dezvoltarii durabile.
Miscarea pledeaza pentru plata unui pret corect catre producatori, precum si pentru standarde sociale si de mediu in domeniile legate de productie, pentru o mare varietate de bunuri.

Activitatea Fair Trade se concentreaza in special asupra exporturilor din tarile in curs de dezvoltare catre tarile dezvoltate, pentru produse de artizanat, cafea, cacao, zahar, ceai, banane, miere, bumbac, vin, fructe proaspete, ciocolata si flori. Furnizorii sunt obligati sa plateasca un Premium „Fair Trade” producatorilor, iar producatorii trebuie sa investeasca la randul lor acest Premium in dezvoltarea fermelor si a culturilor proprii.

Pentru ca un produs sa fie certificat Fair Trade acesta trebuie sa provina de la organizatiile de producatori inspectate si certificate de FLO-CERT (mecanism de auditare pentru producatorii si furnizorii care practica Fair Trade). Culturile trebuie sa fie cultivate si recoltate in conformitate cu standardele internationale stabilite de Fairtrade FLO International. Lantul de aprovizionare, de asemenea, trebuie sa fie monitorizat de catre FLO-CERT, pentru a asigura integritatea produselor etichetate.

Cafeaua: Arabica sau Robusta? Ce face diferenta?

Exista doua categorii de baza in care pot fi impartiti arborii de cafea. Desi exista o varietate larga pentru fiecare in parte  - si fiecare are catarecteristicile lor – aceasta clasificare in doua mari categorii ne ajuta sa intelegem diferenta dintre o cafea buna (gourmet) si una obisnuita. Amestecurile de cea mai buna calitate sunt facute 100% din cafele arabice. Cele slab calitativ si mai ieftine pot avea un procent de cafea Robusta sau pot fi fabricate integral din acest tip de cafea. Cafeaua Arabica are un gust superior, fiind mult mai aromata si mai complexa decat Robusta. Robusta tinde sa dea un gust amar bauturii avand in acelasi timp o aroma slaba.

De ce se cultiva Robusta? Exista mai multe motive pentru care acest tip de cafea se cultiva si se comercializeaza.

      -       arborii de cafea Robusta produc primele boabe la doi, maxim trei ani de cand au fost cultivati, in timp ce prima recolta de cafea Arabica poate fi obtinuta abia dupa patru, cinci ani de la cultivarea arborelui.

-       Arborii de cafea robusta nu sunt atat de pretentiosi la conditiile de mediu, in comparatie cu cei de cafea Arabica. Sunt mai toleranti la frig si cresc la diferite altitudini. Din aceasta cauza sunt preferati pentru plantatiile de cafea.

-       Boabele de Robusta sunt mai ieftine, devenind astfel mai accesibilecelor care prelucreaza cafeaua. Ei le vor vinde unor consumatori putini pretentiosi. Din cafeaua Robusta se obtine cafeaua solubila, care nu este foarte aromata. Poate fi utilizata in amestecuri, alaturi de cafeaua Arabica pentru a face amestecul mai ieftin pentru cei care le prelucreaza si pentru a face produsul mai vandabil catre consumatorul final, fiind promovat ca avand cafea Arabica. Robusta are mai multa cofeina decat Arabica.

In acest timp arborii de cafea Arabica necesita altitudini mai mari pentru dezvoltare. Cu cat altitudinea este mai mare, cu atat boabele de cafea se dezvolta mai lent, conservand foarte bine aroma. Varietati de Arabica sunt crescute in diferite regiuni ale lumii, avand arome distincte, ceea ce diferentiaza si produsul final. Aroma este influentata de factori precum vremea, altitudinea, tipul solului, daca exista sau nu copaci care sa ofere umbra plantatiilor de cafea. In plus,aroma cafelei depinde foarte mult de procesul de indepartare a cojii fructului.  Toate aceste motive pledeaza pentru cafeaua Arabica ca fiind o cafea buna.